BEBEKLİK, ÇOCUKLUK, GENÇLİK VE YAŞLILIK DÖNEMİNDE SÜT TÜKETİMİ
Süt, insanların doğumlarından itibaren aldıkları ilk besindir. İlk günlerinde annelerinin sütüyle beslenen bebeklere daha sonraları hem anne sütü, hem de hayvani sütler verilir. Süt, bebeklerin narin vücutlarını sağlamlaştırır, güçlendirir.
Çocukluk döneminin ilk birkaç yılı çocuk gelişimi için en önemli zamanıdır. Gıdalar ve gıdaların önemli besin öğeleri, kuvvetli kemik ve diş, sıkı kas ve sağlıklı doku oluşturmaya yardım eden maddelerdir. Sütte çocuk gelişimi için en önemli besinlerin başında gelir.
Süt, memeden kesilen çocuk önemli bir gıdadır. İki yaşın altındaki çocuklara tam yağlı süt verilmelidir. Çünkü sütteki yağın sağlayacağı enerji ve A vitaminine ihtiyaçları vardır. İki yaşından sonra daha çeşitli gıdalarla beslenmeye başladıkları için yarım yağlı süt içebilirler. Çocukların her gün iki – üç bardak süt tüketmeleri gerekiyor.
Özellikle ergenlik döneminde kalsiyum ihtiyacı kemiklerin büyüme ve gelişmesine bağlı olarak çok yüksektir.
Günde yarım litre süt ya da eşdeğer miktardaki peynir ve yoğurt, gençlerin kalsiyum ihtiyacını karşılayacaktır. Küçük bir kase yoğurt veya küçük bir parça peynir bir bardak sütün yerini tutabilir.
Süt aynı zamanda, enerji, protein ve çeşitli vitaminleri de sağlar. Yemek arası içecek olarak dişleri de korur.
Süt ayrıca, geceleri tüketimi yapıldığı takdirde vücutta yağ yakımını sağlar. Bedenin uyurken de enerji sarf etmesine yardımcı olur. Ergenlik çağındaki biri günlük en az 800 ml süt içmelidir.
Süt ve süt ürünlerinin uyumluluğu, çeşitliliği ve besleyici olması, bu ürünleri yaşlılar için de değerli kılmaktadır. Yaşlı insanların besin ihtiyaçları, genellikle daha orta yaşlı kişilerin ihtiyaçları ile benzerdir. 40 yaşını geçmiş her kadın ve erkeğin günde belli oranlarda süt veya süt ürünleri tüketmesi gerek.