Çocuk Gelişiminde Meyvenin Önemi
Çocukların büyüme ve gelişme dönemleri oldukça hassas bir süreçtir. Bu sebeple beslenme düzenlerinin de doğru bir şekilde ayarlanması gerekir. Özellikle anne sütü haricinde yeni bir besinle tanışacak çocukların bu süreci kolay atlatması oldukça önemlidir.
GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİİÇİN...
Meyveler beslenme düzenimizde oldukça önemli bir yere sahiptir. Ve insan sağlığına faydaları göz ardı edilemeyecek kadar çoktur. Her meyvenin içerdiği vitamin ve mineraller farklıdır. Bu nedenle vücuda sağladığı yararlar da değişiklikler gösterir. Meyveler içerdikleri A, C ve E vitaminleri sebebiyle vücudun yaşamsal işlevlerini koruyan antioksidanlardır. Özellikle C vitamini içeren meyveler demir emilimini kolaylaştırır ve vücudun hastalıklara karşı olan direncini artırır. Ayrıca kiraz, erik, kayısı, şeftali, muz, karpuz ve kavun gibi meyvelerde bulunan vitaminler bağışıklık sistemini güçlendirir.
ÇOCUK GELİŞİMİNDE MEYVELER BAŞROLDE
Çocukların gelişim süreçlerini sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri için yeterli seviyede vitamin ve kalsiyum almaları gerekir. Bu durum da ancak vitamin ve kalsiyum açısından zengin besinler tüketildiğinde gerçekleşebilir. Unutulmamalıdır ki çocuğun sağlıklı beslenebilmesi tüketilen vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve yağlar sayesinde olur. Bu sebeple çocuğun beslenme düzeni dengeli ve düzenli bir şekilde planlanmalıdır. Bu planlama yapılırken de meyveler kesinlikle atlanmamalıdır. Özellikle yaz döneminde çocuğun bol meyve tüketmesi sağlanmalıdır. Çünkü sıcaklar yüzünden terleme yoluyla kaybedilen sıvı ve mineral ihtiyacı bu sayede telafi edilebilir.
OKUL BAŞARISINDA KAHVALTININ ÖNEMİ
Kahvaltının, büyüme dönemindeki çocuklarda günlük enerji ve besin gereksinimine katkısının yanında, okul başarısı üzerine de etkisi bulunmaktadır. Akşam yemeği ile sabah arasında yaklaşık 10-12 saatlik bir süre geçmekte ve vücudumuz uyurken de çalışmaya devam etmektedir. Bu süre içinde vücut, besinlerin tümünü kullanır. Yeni bir güne sabah kahvaltı yaparak başlamak, güne istekli başlamada ve verimli bir şekilde sürdürmede büyük rol oynamaktadır.
Kahvaltı yapmayan çocukların derste konsantrasyonları azalmakta, verilen bilgileri sonradan hatırlama performansları düşmektedir. Kahvaltı beyne enerji sağlamakta ve öğrenmeyi olumlu yönde etkilemektedir
Sabah kahvaltı yapılmazsa beyinde yeterince enerji oluşamaz. Kahvaltıda yeterli protein tüketilmelidir. Özellikle süt, tahıl ve meyve (Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden biride meyvelerdir. Beynin oksijen dışındaki tek enerjisi glikozdur ve bir depoya sahip değildir. Glikoz meyvelerde hazır halde bulunur.) tüketilmelidir. Kan şekerinin yeterli düzeyde olması, öğrenme ve anımsamayı içine alan birçok beyin ve davranış işlevlerini düzenler.
Kahvaltı yapmadan gelen çocuklarda kan şekeri düşüklüğüne bağlı şikayetler, halsizlik, baş dönmesi, bayılma hissi, terleme, çarpıntı, baş ağrısı, mide ağrısı, bulantı, karın ağrıları sıkça gözlenmektedir. Belirtiler çocukların bir şeyler yemesi ile düzelse de öğrenme üzerindeki etkileri düzeltilememektedir. Yapılan araştırmalarda kahvaltı öğününü tüketen öğrencilerin;Sınıf içerisindeki başarısının daha fazla, kavrama yeteneklerinin daha iyi, problem çözme gibi konularda daha başarılı, beslenme bozukluklarından oluşan hastalıklara daha az yakalandıkları, kilo kontrolünü daha iyi sağlayabildikleri belirtilmektedir. Sonuç olarak, okula gelen her öğrencinin mutlaka evden çıkmadan önce kahvaltı yapması sağlanmalıdır. Sabah kahvaltısının çocukların gelişiminde ve okul başarısındaki rolü unutulmamalıdır. Çocukluk döneminde kazanılan alışkanlıklar yetişkinlik dönemindeki alışkanlıkların temelini oluşturur. Kahvaltı yapma alışkanlığı edinmiş bir çocuk, öğrencilik hayatı boyunca bu alışkanlığını devam ettirme eğiliminde olacağından gelecekte sağlıklı bir yetişkin olarak hayatını devam ettirecek ve örnek olacaktır.